افزایش بیرویه قیمت دلار در این چند هفته اخیر، موجب شده است که شرایط رکود تورمی بازاری مانند مسکن، شدیدتر و خریداران و فروشندگان بلاتکلیفتر از قبل شوند.
درآمد نیوز /افزایش بیرویه قیمت دلار در این چند هفته اخیر، موجب شده است که شرایط رکود تورمی بازاری مانند مسکن، شدیدتر و خریداران و فروشندگان بلاتکلیفتر از قبل شوند. اینگونه که همزمان با افزایش قیمتها دراین بازار، خبر از کاهش بیشتر تعداد معاملات ملکی میرسد. قطعا تداوم این روند، محرکی موثر در جهت رشد انتظارات تورمی در ماههای پیش رو خواهد بود.
بازار مسکن، از مدتها قبل دچار رکود تورمی شده بود. تورمی سنگین همراه با رکود که تقریبا ثابت و بدون تغییر مانده بود؛ اما گویا شرایط فعلی، دشوارتر از قبل و تورم، لجامگسیختهتر از همیشه شده است.
اینچنین که با جهش قیمت ارز با شدت افزایش قیمت در دیگر بازارهای اصلی که گرداننده اقتصاد کشور بشمار میروند روبرو شدهایم.
گفتنی است که مسکن، ارز، طلا و بهابازار، چهار بازار موازی رقیبی هستند که تحولات هریک بر دیگر مؤثر واقع میشود درم واردی این تأثیرات فوری نگاه هم در بلندمدت خود را نشان میدهد. در این خصوص حسام عقبایی؛ نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک به گفت و گو پرداختیم.
*چرا قیمت مسکن با توجه به آمار بانک مرکزی افزایش چشمگیری داشته است؟
تورم عمومی موجود در کشور همه بازارها را تحت تاثیر قرارداده است و بازار مسکن هم مستثنا از این گرانی ها نیست. تورم در بازار مسکن توام با رکود بوده است .
وزرای مسکن فقط ۱۵ درصد در بازار تاثیر دارند
تورم موجود در کشور همه بخش های بازار مسکن از جمله اجاره، خرید و فروش را در برگرفته است و با توجه به شرایط موجود در این بازار نمی توان انتظار قیمت واقعی را داشت.
*وضعیت بازار مسکن در ماه های بعدی چگونه خواهد شد؟
قیمت مسکن در سال های گذشته به دلیل عدم هماهنگی بین عرضه و تقاضا دچار رشد نامتعارف شده و در کلانشهرها ما شاهد جابه جایی های از مناطق شمالی به میانی، از میانی به جنوبی و از جنوبی به حاشیه ها هستیم و این روند مهاجرت ادامه دارد و این امر بدیهی است چرا که قاعدتا رشد قیمت مسکن نامتعارف بوده است.
مسکن برای مردم تبدیل به یک کالای سرمایه ای شده و این خود یکی از دلایل اصلی گرانی است تا وقتی عرضه و تقاضا در بازار کنترل نشود این روند ادامه خواهد داشت بهترین راه همخوانی عرضه و تقاضا است.
*مسکن در بازار خرید و فروش قرار است چطور پیش رود؟
عمده دلیل گرانی قیمت مسکن سهم زمین و پس ازآن مصالح ساختمانی است. به طور کلی قیمت مصالح ساختمانی متزلزل است. و سهم آخر دلیل گرانی خانه هزینه های صدور پروانه های ساختمانی است .بنابه دلایلی که گفته شد،مسکن به همین دلیل است که سرمایه محسوب و مردم نقدینگی خود را به سمت بازار مسکن می آورند.
*سالی چند واحد مسکونی می تواند وضع مسکن را بهبود سازد؟
به طورکلی،قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده است و این امر باعث شده معضلات اجتماعی هم پدیدار شود، در حال حاضر حدود هزاران نفر ازدواج می کنند و دولت باید حدود ۸۰۰ الی ۱ میلیون خانه در سال بسازد با توجه به اینکه حدود ۳۰۰ هزار واحد در سال ساخته می شود،یعنی ما حتی نتوانسته ایم نیازاولیه جوانان را تامین کنیم و رشد نامتعارف مسکن را می توان با ایجاد توازن بین عرضه و تقاضا درست کرد.
*راهکار شما برای کنترل بازار مسکن؟
بازار مسکن مثل یک مثلث است که یک ضلع آن زمین( زمین های دولتی به قدری است که مشکل مسکن را برطرف سازد)، ضلع دیگر نیروی انسانی(در حال حاضر نیروی بیکار تحصیل کرده است و می توان از آنها برای ساخت و ساز به کار می آید) و در نهایت ضلع آخر مصالح ساختمانی( در این صورت هم ما خودمان صادر کننده مصالح ساختمانی هستیم و میتوانیم با کمترین هزینه تهیه کنیم) است که این ها می تواند با استفاده از مدیریت صحیح برطرف کرد و مشکل مسکن با برنامه حل شود.
*مشکل اصلی مسکن به نظر شما چیست؟
موضوع مسکن این است که هر دولتی که سرکار می آید برنامه مسکن دولت قبل را قبول ندارد با توجه به اینکه وزیر ۱۵ درصد تاثیر بر بازار مسکن دارد.
نکته دیگر این است مجلس می تواند نظارت بر نهادهای مسکنی داشته بد و اگر دید که بازار مسکن دچار انحراف شده است با تذکر تولید مسکن بر ریل ساخت و ساز بازگردانند.تا بازار مسکن از این بازار سرمایه ای خارج شود.
از سوی دیگر بنگاهداری بانک ها است با توجه به اینکه خرید مسکن از سوی بانک ممنوع است اما بنک ها همیشه بنگاه داری می کنند و این سوداگری مسکن باعث رشد نامتعارف در بخش مسکن شده است باتوجه به اینکه بارها مسوولین اعلام کردند که بانک ها باید از بنگاهداری فاصله بگیرند اما بانک ها همچنان سرمایه خود را به حای اینکه در بخش تولید تزریق کنند وارد بازار مسکن می کنند و بنگاهداری می کنند تا وقتی که این سوداگری ادامه داشته باشد بازار مسکن به ثبات نخواهد رسید.
*در پایان راهکار شما برای خروج بازار مسکن از بحران چیست ؟
وزیر جدید باید اول برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای رفع بحران مسکن ایجاد کند و اول باید زیر ساخت ها را آماده کرد از تهیه مسکن و تا مصالح ساختمانی برای خانه دار شدن مردم و برای اینکه قدرت خرید مردم برابر با خرید خانه یا اجاره بها باشد ۵ سال زمان می برد البته برنامه تولید خانه اجرایی شود.
از سوی دیگر سوداگران بانکی به جای اینکه بنگاه داری کنند هزینه ساخت وسازها راهند و یا اینکه تسهیلات ساخت و ساز دهند یک زمانی سیم کارت میلیونی بود اما امروز با ده هزار تومان می توان سیم کارت خرید چرا که عرضه از تقاضا بیشتر شده است در بازار مسکن هم باید چنین رفتاری ایجاد شود.
نکته این است که مسکن با سنتی ساخته می شود مسکن مهر هم با روش سنتی ساخته شده با توجه به اینکه باید مسکن به صورت صنعتی ساخته شود و تا وقتی که سنتی به تولید مسکن نگاه می شود بحران حل نخواهد شد.
Tuesday, 5 December , 2023