بازارهای مالی در هفتههای اخیر تحت تاثیر مسائل سیاسی دچار نوساناتی شدند؛ بنابراین سرمایه گذاران باید احتیاط کنند تا متضرر نشوند.
به گزارش درآمد نیوز بازارهای مالی در هفتههای اخیر تحت تاثیر مسائل سیاسی دچار نوساناتی شدند؛ بنابراین سرمایه گذاران باید احتیاط کنند تا متضرر نشوند.
قیمت دلار از ابتدای اسفند ماه همزمان با تشدید التهابات منطقه از نرخ ۵۵ هزار تومان روند صعودی خود را شروع کرد. این در حالی بود که از دی ماه سال ۱۴۰۱ قیمت دلار در یک کریدور ثابت ۴۸ تا ۵۲ هزار تومانی حرکت میکرد و هیچ هیجان خاصی در آن دیده نمیشد.
این روند افزایشی با حمله به ساختمان مجاور کنسولگری کشورمان در دمشق (۱۳ فروردین) سریعتر شد و هم اکنون دلار در بازار غیر رسمی در کانال ۶۰ هزار تومان معامله میشود.
همزمان با نوسان قیمت دلار شاهد افزایش نرخ طلای جهانی هستیم بطوریکه کانال ۲۴۰۰ دلاری نیز فتح کرده است. طی یک ماه اخیر بهای هر اونس طلا در بازارهای جهانی از حدود ۲۱۵۸ دلار به ۲۴۰۰ دلار رسید که رشد بیش از ۱۱ درصدی را تنها طی یک ماه نشان میدهد.
مسیر صعودی طلا در بازارهای جهانی از حدود ۷ ماه پیش (مهر ۱۴۰۲) آغاز شده تا جایی که از ۱۸۱۹ دلار در روز ۱۲ مهر به ۲۴۰۰ دلار تا امروز رسید. این ارقام نشان میدهد بهای هر اونس طلا در بازارهای جهانی طی این مدت نزدیک به ۶۰۰ دلار افزایش داشته که رشد حدود ۳۲ درصدی را نشان میدهد.
به همین ترتیب قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در تهران هم افزایش محسوسی داشته و به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است. این در حالی است که اواسط سال گذشته یعنی تنها ۶ ماه پیش هر گرم طلا حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان معامله میشد.
تمام شواهد حاکی از آن است که بازارها در شرایط هیجانی قرار گرفتند و به هر خبری واکنش نشان میدهند. هم افزایش و هم کاهش قیمتها تحت تاثیر عوامل بنیادی و اقتصادی نیست و هر لحظه نرخها تغییر میکند.
برای مثال در بازه زمانی ۱۵ تا ۲۱ فروردین قیمت دلار بین نرخهای ۶۱ تا ۶۵ هزار تومان نوسان داشته است. یکشنبه ۱۹ فروردین ماه قیمت دلار از ۶۵ هزار تومان ظرف چند ساعت به ۶۳ هزار تومان کاهش یافت و سرمایه گذاران خود را متحیر کرد. این موضوع درباره دیگر کالاها نیز صادق است.
کارشناسان اقتصادی و فعالان بازارهای مالی در روزهای اخیر در گفتگو با رسانهها به کرات اعلام کردند که شرایط کنونی زود گذر است و از مردم خواستهاند معاملات خود را به بعد از فروکش کردن التهابات سیاسی و امنیتی منطقه موکول کنند.
سید یوسف حسینی، رئیس کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران در این رابطه گفت: هیچ توجیه منطقی اقتصادی وجود ندارد که دلار این چنین با افزایش قیمت همراه شده و معتقدم دلیل اصلی آن چیزی به جز شیطنتهای رسانهای و فضاسازی دلالان نیست. البته دولت و بانک مرکزی هم نباید از فعالیتهای رسانهای در راستای تخریب ثبات بازار و ایجاد جنگ روانی غافل شوند و باید همچون قبل با برنامه پیش بروند.
مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه هم در اظهار نظری گفته است: تنشهای سیاسی مانند طوفان الاقصی، حمله تروریستی کرمان و حمله ایران به مقر تروریستی در سه کشور همسایه نیز در سال گذشته نتوانست نرخ ارز را به صورت پایدار و قابل توجه افزایش دهد؛ بنابراین اتفاق دمشق نیز حداکثر تا یک یا دو هفته اثر دارد و سپس بازار ارز به روند قبلی خود بازمیگردد.
صفاری اظهار داشت: اگر افزایش قیمت دلار در بازار ارز ناشی از شوکهای اقتصادی باشد دارای آثاری بلندمدت است؛ بنابراین حمله به کنسولگری ایران جزو اتفاقهای سیاسی قلمداد میشود و اگر با تغییر در متغیرهای اقتصادی همراه نباشد آثاری کوتاه مدت دارد.
این کارشناس مسائل اقتصادی تاکید کرد: خوشبختانه صادرات با احتساب نفت افزایش یافته که خود این امر برای کشور ارزآوری دارد.
مرتضی عزتی، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی نیز درباره نوسانات اخیر بازار ارز گفت: گرانی ارز که تحت تاثیر عوامل سیاسی و نظامی رخ داده، اثری کوتاه مدت دارد و احتمالا نرخ دلار و سکه بعد از یکی دو هفته پایین خواهد آمد به همین دلیل باید گفت، شوک سیاسی روی دلار کوتاه مدت است.
منبع: خبرگزاری دانشجو
Thursday, 12 September , 2024