یک مقام مسئول با بیان اینکه دولت سیاستگذاری و برنامه ریزی درستی برای تأمین علوفه و خوراک دام نداشته ،گفت:نامزدهای ریاست جمهوری برنامه‌های خود برای حل چالش بازار نهاده های دامی را اعلام کنند.

به گزارش درآمد نیوز، فرهاد اکبری، رئیس هیأت مدیره اتحادیه سراسری دامداران ایران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره تعیین قیمت مصوب جدید برای شیرخام افزود: هفته قبل جلسه‌ای کارشناسی با حضور مسئولان دولتی و نمایندگان تشکل‌های بخش خصوصی در این حوزه برگزار و قیمتی که روی آن بحث شد شش تا شش هزار و ۵۰۰ تومان بود.

وی اضافه کرد: ولی تاکنون خبری از جلسه ستاد تنظیم بازار و تصویب قیمت و ابلاغ آن نشده است.

این فعال بخش خصوصی با انتقاد شدید از نوسانات بازار نهاده‌های دامی و علوفه، ادامه داد: هفته گذشته که روی قیمت شیرخام بحث می‌شد نرخ هر کیلوگرم کلش ۲ هزار تومان بود اما در هفته جاری قیمت هر کیلوگرم کلش به ۴ هزار تومان رسیده است.

اکبری تاکید کرد که دولت سیاستگذاری و برنامه ریزی درستی در زمینه تأمین علوفه و خوراک دام نداشته و به همین دلیل موفق به مدیریت بازار این محصولات نشده است.

وی ادامه داد: تنها اقدام دولت در زمینه مدیریت بازار خوراک دام، توزیع نهاده‌ها از طریق سامانه بازارگاه بوده که ایرادات این سامانه نیز چالش‌های زیادی را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است.

کشتار دام‌های مولد، هشدار مهمی که شنیده نمی‌شود

اکبری گفت: تا ۱۰۰ درصد نهاده مورد نیاز دامداری‌های بزرگ از طریق سامانه بازارگاه تأمین می‌شود اما دامداری‌های کوچک‌تر و واحدهایی که در استان‌های دور افتاده تر هستند بین ۳۰ تا ۴۰ نهاده مورد نیازشان را می‌توانند از طریق بازارگاه تأمین کنند این در حالی است که همین دامداری‌ها شصت درصد شیر و دامداری‌های بزرگ چهل درصد شیر کشور را تأمین می‌کنند.

وی اضافه کرد: در واقع تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات نهاده‌های دامی و توزیع دولتی این نهاده‌ها منجر به ایجاد رانتی بزرگ برای عده‌ای خاص شده و باقی دامداران را در تنگنا قرار داده است.

اکبری توضیح داد که معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی ابتدا قرار بود که براساس اجرای طرح هویت گذاری دام‌ها اقدام به توزیع نهاده کند اما از آنجایی که اجرای این طرح و پلاک گذاری دام‌ها، کار دشواری بود دولت موفق به اجرای آن نشد.

وی تصریح کرد: این نحوه توزیع نهاده‌های دامی منجر شده که عده‌ای خاص هر روز قدرتمندتر و اتحادیه‌ها و دامداری‌های کوچک‌تر ورشکست شوند.

اکبری با اشاره به اینکه شرایط موجود منجر به کشتار گاوهای شیری و تلیسه شده است، افزود: کشتار دام‌های مولد اتفاقی است که در آینده به راحتی قابل جبران نخواهد بود.

دولت باید برای واردات علوفه اقدام می‌کرد

رئیس هیأت مدیره اتحادیه سراسری دامداران ایران در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه خشکسالی نیز باعث شده که فشار مضاعفی بر تولیدکنندگان وارد شود، گفت: کشور ما همواره با شرایط خشکسالی مواجه بوده اما امسال این شرایط حادتر از دوران گذشته است.

اکبری ادامه داد: خشکسالی و عدم بارندگی در زمان رشد گندم و جو دیم منجر به عدم رشد این محصولات شد و در نتیجه علوفه هم ایجاد نشد بنابراین دامداران در تأمین علوفه خشبی نیز به شدت تحت فشار هستند.

وی با بیان اینکه برخی استان‌ها محدودیت‌هایی را در زمینه خروج علوفه خشبی به دیگر استان‌ها اعمال کرده اند، گفت: در حال حاضر با کمبود شدید کلش، کاه، یونجه و سیلو در کشور مواجه هستیم و اگر چه می‌توانیم نهاده‌های دامی شامل جو، ذرت و سویا را با قیمت‌های بالاتر تأمین کنیم اما علوفه خشبی اصلاً یافت نمی‌شود.

اکبری تاکید کرد که دولت با توجه به شرایط باید سیاست گذاری و اقدام به واردات علوفه خشبی می‌کرد که متأسفانه کوتاهی کرده است.

نامزدهای انتخابات فقط شعار ندهند

ا ین فعال بخش خصوصی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه دولت آینده باید برنامه جدی برای صنعت دام و طیور کشور که سفره مردم را هم تحت تأثیر قرار داده است، داشته باشد، گفت: فعلاً صحبت‌های نامزدها در حد شعار است و برنامه جدی برای این موضوع ارائه نکرده اند.

وی تاکید کرد: توقع ما این است که دولت آینده وزیری را برای بخش کشاورزی انتخاب و منصوب کند که به امور کشاورزی آشنایی کامل داشته باشد و بتواند در این زمینه مدیریت و برنامه‌ریزی درست انجام داده و مشکلات این صنعت را مرتفع کند.

اکبری گفت: گماشتن افرادی که فاقد توان مدیریتی هستند، در پست‌های مهم مدیریتی، یکی از دلایل بروز مشکلات چند سال گذشته در این صنعت است.

به گزارش خبرنگار مهر، مجموع نابسامانی‌هایی که طی چند سال اخیر در حوزه ارز ۴۲۰۰ تومانی رخ داد، نابسامانی گسترده ای را به بازار نهاده‌های دامی تحمیل کرد و علاوه بر ایجاد رانت گسترده برای عده‌ای خاص، تمام حلقه‌های زنجیره صنعت دام و طیور و حتی مردم را که مصرف کننده محصولات این زنجیره هستند، دچار مشکل کرد بطوری که یارانه میلیاردی اختصاص یافته به ارز ترجیحی که باید به سر سفره مردم می‌آمد، از جیب عده‌ای خاص سردراورد.

مجموع این اتفاقات منجر به افزایش سرسام آور قیمت محصولات پروتئینی از جمله گوشت و مرغ و کوچک‌تر شدن سفره مردم شد. در این میان قیمت برخی محصولات از جمله گوشت قرمز و لبنیات به صورت بی سابقه‌ای رشد کرد و این اقلام از سفره خانوار حذف شد. مرغ تنها کالایی بود که تا نیمه دوم سال گذشته، مردم قادر به تأمین آن بودند اما نرخ این ماده پروتئینی هم از زمستان سال گذشته روند صعودی گرفت، به طوری که دهک‌های پایین درآمدی به مصرف پوست مرغ روی آوردند و قیمت هر کیلو پوست مرغ به ۸ هزار تومان رسید. این در حالی بود که وقتی دولت یازدهم روی کار آمد قیمت «مرغ» شش هزار و ۵۰۰ تومان و در دی ماه ۹۸ زمانی که زمزمه‌های نابسامانی در بازار نهاده‌های دامی آغاز شد، قیمت این کالا بین ۱۲ هزار و ۵۰۰ تا ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان بود و یکسال بعد یعنی در دی ماه ۱۳۹۹ نرخ آن به حدود ۴۰ هزار تومان رسید.