وزیر اسبق بازرگانی گفت: یکی از راه های موثر در حفظ اشتغال کشور صادرات غیرنفتی است و کشورهای همسایه به هزاران دلیل بهترین کشورهایی هستند که ما باید کار تجارت را با آنها توسعه دهیم.

به گزارش  درآمد نیوز، مهدی غضنفری امروز در هفتمین همایش اقتصاد مقاومتی با عنوان تجارت منطقه‌ای ؛ اولویت راهبردی گفت: در شرایطی که فشارهای زیادی به جمهوری اسلامی ایران وارد می‌شود، یکی از راه های موثر در حفظ اشتغال کشور، صادرات غیرنفتی است و کشورهای همسایه به هزاران دلیل بهترین کشورهایی هستند که ما باید کار تجارت را با آنها توسعه دهیم.

وزیر اسبق صمت افزود: اما ناموفق بودن ما در تجارت به کشورهای همسایه ناشی از ناکارآمدی خود ما است و لازم است تا در این زمینه در جهت بهبود فضای کسب و کار و مسائل بانکی گام برداریم ضمن اینکه تولید کنندگان نیز باید به افزایش کیفیت توجه کنند.

وی افزود: ما می‌توانیم تجارت به کشورهای همسایه را به میزان یک و نیم تا دو برابر افزایش دهیم، اما باید الزامات آن را رعایت کنید.

غضنفری با اشاره به اینکه کشور ترکیه تجارتی چندین برابر ایران دارد، گفت: در حالی که ما در تجارت با کشورهای مشترک المنافع آسیای میانه موفق عمل نکرده‌ایم، اما این کشور در تجارت با کشورهای سی ای اس به خوبی عمل کرده است‌.

وی افزود: بنابراین در تجارت با کشورهای همسایه از جمله افغانستان، عراق و پاکستان باید دقت کنیم تا اتفاق مشابهی نیفتد.
وی با بیان اینکه از ۷ میلیارد وارراتی به کشور افغانستان سهم ایران ۱.۲ میلیارد دلار و از ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار واردات به پاکستان سهم ایران فقط ۵۰۰ میلیون دلار است.

وزیر اسبق وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به واردات ۶۰ میلیارد دلاری به کشور عراق گفت : سهم ایران از صادرات به این کشور بر اساس آمار رسمی ۶ میلیارد دلار و براساس آمار غیر رسمی بین ۶ تا ۱۰ میلیارد دلار است که این ارقام نشان میدهد ما سهم قابل توجهی در صادرات به منطقه نداریم و سهم ما از تامین کالاهای کشورهای منطقه حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد است.

وی تصریح کرد: با بررسی آمارهای مربوط به سال ۹۲ تا ۹۸ می‌توان دریافت که از سال ۹۶ تا به امروز، صادرات ما به کشورهای همسایه در مقایسه با سایر کشورها فزونی پیدا کرده‌است. به این معنی که ما به سمت تجارت منطقه‌ای رفته‌ایم، اما از طرفی مجموع صادرات ما به کشورهای جهان کاهش یافته‌است. به عنوان مثال در سال ۹۶، حجم صادرات ما به کشورهای همسایه ۲۳ میلیارد دلار بوده‌است و همین مقدار نیز صادرات فرامنطقه‌ای داشته‌ایم که جمعا به ۴۶ میلیارد دلار رسیده است. اما این میزان در سال ۹۳ و ۹۴ به بیشینه خود رسیده و تا ۹۹ کاهش یافته‌است. در مورد واردات می‌توان گفت هم از همسایگان واردات کمتری داشته‌ایم و هم از سایرین. در بهترین حالت سال ۹۳، ۵۳ و سال ۹۴، ۵۴ میلیارد دلار بوده‌است و در سال های بعد به ۴۳ میلیارد دلار کاهش یافته‌است. با جمع نمودن این اعداد می‌توان دریافت که حجم تجارت ما در سال‌های اخیر روند کاهشی داشته‌است.

ظرفیت تجارت منطقه‌ای ایران بیش از دو برابر وضع موجود است

عضو کمیته علمی همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با تاکید بر اینکه در توسعه تجارت باید به سمت واردات هم توجه شود گفت: وارداتی که من با آن موافقم و می‌تواند پیشران توسعه کشور باشد، واردات کالاهای سرمایه‌ای و مواد اولیه است. واردات کالاهای لوکس و مصرفی اقدام نادرست و مخربی است. باید واردات پشتیبان تولید باشد. واردات در حوزه‌هایی باید انجام شود که بتواند موتور محرک تولید باشد.

وی در پایان گفت: در شرایط تحریمی یکی از راهکارهای موثر در حفظ اشتغال کشور صادرات است. کشورهای منطقه به لحاظ نزدیکی فرهنگی ملی و زبانی فرصت‌های زیادی دارند که می‌توان از آن ها استفاده نمود. دلیل بسیاری از عدم موفقیت‌های ما در تجارت منطقه‌ای مشکلات داخلی ما مانند روندهای معیوب گمرکی، استاندارد پایین تولیدات ما است. با رفع موانع به سادگی می‌توان تجارت منطقه‌ای ایران را به دو برابر مقدار فعلی افزایش داد. کشور ترکیه تاکنون در حوزه تجارت منطقه‌ای از ما پیشی گرفته‌است و اگر اقدامات لازم انجام نشود در آینده کشورهای دیگر نیز در رقابت با ما پیروز خواهند شد.