یکی از مشکلات اساسی در ساختارهای سلامت، نهادینه نبودن مراقبتهای اساسی سلامت (primary health care) می باشد.

به گزارش درآمد نیوز – یکی از مشکلات اساسی در ساختارهای سلامت، نهادینه نبودن مراقبتهای اساسی سلامت (primary health care) می باشد.

آذین / فقدان این ساختار می تواند کنترل بیماری‌های واگیردار (مانند کرونا)  یا بیماری‌های غیرواگیر (مانند دیابت، فشارخون، چربی خون و…)، پیشگیری از بروز آنها و حتی مراحل مراقبت صحیح و بازتوانی از بیماران مبتلا را شدیدا مورد تاثیر قرار دهد.

«پزشک خانواده» طرحی است که با اشراف کامل به اطلاعات سلامت افراد و آگاهی رسانی کامل از عوامل خطر ابتلا به بیماریها  و ارائه مراقبت های درمانی به لحظه و مستمر به ایشان تلاش وافر خود را در جهت حفظ و ارتقاء سلامت خانواده ها به انجام خواهد رساند.

طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع دارای اشکالات جدی است

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، با بیان اینکه اقدام دولت در جهت اجرای قانون برای ارائه خدمات بیمه پایه سلامت به تمام جمعیت کشور حرکت مطلوبی است اما نیاز به پایش دقیق دارد تاکید کرد که نگرانی کنونی اکثر جامعه پوشش بیمه اجتماعی همگانی است که آنها را در آینده با تنش‌های بسیار جدی مواجه می‌کند.

علی اصغر عنابستانی در مورد انتشار خبری از سوی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبنی بر اینکه امروز در کشور تقریبا همه بیمه هستند، گفت: ما بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۱ دولت را مکلف کردیم که تمام افراد جامعه را تحت پوشش بیمه سلامت قرار دهد، همچنین در قانون برنامه ششم توسعه هم مکلف شده بود که بیمه پایه سلامت را برای همه اجرا کند.

شرط دولت مانعی در مسیر بهره‌مندی افراد فاقد بیمه سلامت از خدمات این بخش است

نماینده مردم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد در مجلس‌ شورای اسلامی، ادامه داد: هم‌اکنون دولت معتقد است که به تکلیف قانونی خود برای ارائه خدمات بیمه سلامت به تمام آحاد جامعه عمل کرده است بنابراین نقص جدی در رابطه با این بیمه وجود ندارد اما مساله کنونی بیمه اجتماعی همگانی است که چندین میلیون از افراد جامعه از مزایای آن بهره‌مند نیستند و نسبت به مشکلات یا اتفاقات غیرقابل پیش‌بینی همچون از کار افتادگی یا فوت سرپرست خانواده نگران هستند که می‌تواند آنها را در آینده با تنش‌های بسیار جدی مواجه کند.

وی تصریح کرد: اگر ادعای وزیر بهداشت مبنی بر اینکه در کشور تقریبا همه بیمه هستند صحت داشته باشد اتفاق خوبی است و صحت و سقم آن نیز در پی پایش‌های میدانی و عملی در سطح جامعه برای شناسایی جمعیت فاقد بیمه مشخص خواهد شد اما الان دولت مدعی است که چنانچه فردی فاقد بیمه به بیمارستان مراجعه کند در همان مکان بیمه شده و برای درمان خود از مزایای بیمه سلامت برخوردار می‌شود اما شرایطی هم برای آن تعیین کرده است.

طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع دارای اشکالات جدی است

این نماینده مردم در مجلس یازدهم، یادآور شد: لزوم مراجعه به پزشک خانواده یا نظام ارجاع که از اشکالات جدی این طرح محسوب می‌شود یکی از این شروط است و این در حالی است که از یک طرف وزارت بهداشت باید نظام ارجاع را اجرا می‌کرد که به این امر مبادرت نورزیده است و هنوز پزشک خانواده هم تثبیت نشده است، از سوی دیگر افرادی که تحت پوشش بیمه سلامت قرار می‌گیرند حتما باید از کانال نظام ارجاع به پزشک خانواده و بیمارستان مراجعه کنند بنابراین بسیاری از افراد در عمل نمی‌توانند از دفترچه بیمه سلامت استفاده کنند چرا که ممکن است به پزشک خانواده دسترسی نداشته باشند و به دلیل عدم هماهنگی بین بخش‌های مختلف این وزارتخانه از بیمه‌ای که وزیر بهداشت ادعا می‌کند بهره لازم را نبرند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: آنچه مسلم است معاونت سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید نظام ارجاع را به طور کامل اجرا می‌کرد، از سوی دیگر سازمان بیمه سلامت نیز ارائه خدمات خود را به نظام ارجاعی معطوف کرده است که ناقص اجرا شده و این اشکالاتی است که آقای وزیر باید روی آنها حساس باشد و برای حلشان تدبیری بیندیشد، اما در مجموع حرکتی که دولت برای ارائه خدمات بیمه به تمام آحاد جامعه در جهت اجرای قانون آغاز کرده، مطلوب است اما اینکه برای همه اجرا شده باشد نیاز به پایش دقیق دارد چرا که بعید به نظر می‌رسد که ادعای دقیقی باشد.

تلاش کمیسیون بهداشت مجلس برای اجرای پزشک خانواده و نظام ارجاع

عضو کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به تلاش این کمیسیون برای اجرای پزشک خانواده و نظام ارجاع گفت: در حال حاضر ۳۰ هزار پزشک بیکار داریم که باید زمینه جذب آنها را فراهم کنیم و در سیستم اجرا و پزشک خانواده قرار دهیم در این زمینه جا دارد به شکل ویژه روی این قضیه تمرکز و با افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی منطقی برخورد کنیم زیرا زیرساخت ها برای جذب فراهم نیست.

یحیی ابراهیمی با انتقاد از بی توجهی نسبت به اجرای سیستم ارجاع و پزشک خانواده، گفت: با وجود تاکید برنامه‌های چهارم، پنجم و ششم توسعه نسبت به اجرای سیستم ارجاع و پزشک خانواده اما متاسفانه همچنان اجرایی نشده‌اند در حالی که  مجلس در بودجه برای آن اعتبار کافی اختصاص داده و می طلبد دولت تصمیم بگیرد که سازمان برنامه و بودجه پول را در اختیار وزارت بهداشت قرار دهد و با مدیریت وزیر بهداشت این موضوع عملیاتی شود.

وی با اشاره به تشکیل کمیته ویژه‌ای در کمیسیون بهداشت برای اجرای نظام ارجاع و پزشک خانواده، ادامه داد: کمیسیون بهداشت مجلس به این موضوع ورود کرده و کمیته تخصصی در حال برگزاری نشست هایی با مسئولان مربوطه برای پیگیری اجرای این طرح است.

نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس یازدهم یادآور شد: با اجرای سیستم ارجاع و پزشک خانواده هزینه های بهداشت و درمان کاهش و رضایتمندی مردم افزایش می‌یابد بنابراین مسئولان ما فوق در سطح رئیس جمهور و وزرا باید موضوع را درک کنند نه اینکه با بهانه های مختلف از جمله کمبود اعتبار از اجرای آن سرباز بزنند البته پزشک خانواده به صورت پایلوت در چندین استان اجرا شده اما اجرای آن در سایر استان ها مغفول ماند.

زیرساخت ها برای افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی فراهم نیست/ ضرورت جذب ۳۰ هزار پزشک بیکار

ابراهیمی با اشاره به افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی، یادآور شد: موضوع افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی ارزشمند است اما ما به این موضوع به این دلیل نقد داریم که زیرساخت ها مناسب و فراهم نیست و در واقع مخالف افزایش ظرفیت نیستیم و اگر در جاهایی قرار است تعداد افزایش یابد باید افزایش یابد  اما در حال حاضر ۳۰ هزار پزشک بیکار داریم که باید زمینه جذب آنها را فراهم کنیم و در سیستم اجرا و پزشک خانواده قرار دهیم در این زمینه جا دارد به شکل ویژه روی این قضیه تمرکز و با افزایش ظرفیت منطقی برخورد کنیم.

  • نویسنده : محمدرضا آذین
  • منبع خبر : پول و ارز