تغییرات اقتصادی یک دهه اخیر در ایران ماهیت طبقات اجتماعی را نیز دستخوش تغییر کرده و به گفته کارشناسان طبقه متوسط که طبقه‌ای پویا و جریان‌ساز است، ریزش پیدا کرده و روز به روز نازک و نازک‌تر می‌شود.

درآمد نیوز -آذین، تغییرات اقتصادی یک دهه اخیر در ایران ماهیت طبقات اجتماعی را نیز دستخوش تغییر کرده و به گفته کارشناسان طبقه متوسط که طبقه‌ای پویا و جریان‌ساز است، ریزش پیدا کرده و روز به روز نازک و نازک‌تر می‌شود.

در همین رابطه سیدمحمدصادق الحسینی، اقتصاددان و فعال رسانه‌ای با انتشار نموداری نسبت به تبعات سقوط آزاد طبقه متوسط در ایران هشدار داده است.

تعداد افراد در طبقه متوسط در دهه نود در ایران تقریبا نصف شده است. این یک فاجعه تمام‌عیار ملی است.

در کنار این، افزایش سه برابری جمعیت فقیر در این دهه کاملا توضیح‌ دهنده میزان خشونت و گستردگی اعتراضات اخیر است. به‌ همین دلیل موتور اعتراضات در سال‌های آتی روشن خواهد ماند و…

خط فقر تعاریف مختلفی دارد

وحید شقاقی شهری، کارشناس اقتصادی درخصوص وضعیت مردم پس از صحبت های عضو اتاق بازرگانی به خبرنگار ما گفت: درخصوص اینکه ۴ میلیون گرسنه وجود دارد سندیتی وجود ندارد و اگر بحث از خط فقر و خط فقر مطلق باشد باید درصد گرسنگی یا میزان گرسنگی که تعارف مختلفی دارد مورد بررسی قرار گیرد چرا که خط فقر و زیر خط فقر تعاریف مختلفی دارد.

وی در ادامه اظهارداشت: وقتی معاون وزیر از خط فقر صحبت می کند درصد گرسنگی را تعریف نکرده است و صحبت از گرسنگی باید مفهمومش را پیدا کنیم انسان نمی تواند بدون غذا به حیاتش ادامه درد و حداقل یک وعده غذایی را تامین می کند تا به حیاتش ادامه دهد.

این کارشناس اقتصادی در ادامه بیان کرد: باید یک تعریف شاخصی برای فقر در نظر گرفته شود و این چالش ها و این چندگانگی را به پایان دهند در غیر این صورت این چالش ها ادامه خواهد داشت.

در چهار سال اخیر تورم بالای ۴۰ درصد بوده است

وحید شقاقی شهری در ادامه از تورم ۴ سال اخیر گفت:در چهار سال اخیر تورم بالای ۴۲ درصد بوده است و باتوجه به یان موضوع که در سال ۱۴۰۱ با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی شوک تورمی به ۵۰ درصد خواهد رسید و فشار مجدد بر مردم وارد خواهد شد و دهک های بالا از این تورم سود می برند و دهک های میانی و پایین هستند که نابود خواهند شد.

این کارشناس اقتصادی در پایان ازچندگانگی در کشور گفت: باید مباحث اقتصادی در اتاق های بسته به نتیجه برسند و بعد توسط سخنگوی اقتصادی دولت اعلام گردد چرا که نگاه مردم به مسوولین است و این چند صحبتی می تواند اعتماد مردم را نابود سازد و همانطور که گفتم سخنگوی اقتصادی دولت باید نظر نهایی را اعلام کند.

تصمیمات خلق‌الساعه از سوی وزرا موجب نگرانی مردم شده است

رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: تصمیمات خلق الساعه از سوی وزرا موجب نگرانی مردم شده و ما نیز به عنوان وکلای مردم باید از آنها دفاع کنیم.

عزت الله اکبری تالارپشتی در جریان بررسی گرانی‌های اخیر و پس از ارائه گزارش وزرای اقتصاد و جهاد کشاورزی در مورد حذف ارز آرد صنف و صنعت تاکید کرد: مجلس از دولت حمایت کرد، مجلس و دولت خادمان و نوکران مردم هستند، بنابراین اتخاذ هر تصمیمی باید درست باشد و به درستی نیز اجرا شود تا موجب نگرانی مردم نشود.

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به اظهارات وزیر جهاد کشاورزی در جلسه امروز اظهار کرد: آنچه ما در بیرون و میدان و در میان مردم شاهدیم، آن چیزی نیست که آقای وزیر در مجلس بیان می کند؛ آمارها نشان می دهد که نهاده های دامی با مشکلات بسیاری مواجه شده و اکنون مشکلات بسیاری در حوزه مرغ و گوشت به وجود آمده که بسیار نگران کننده هستند.

رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس خاطرنشان کرد: بسیاری از تولیدکنندگان ما اعلام کرده اند که وزارت جهاد کشاورزی آنها را به بازی نگرفته و از نظراتشان استفاده نمی کند، در صورتی که اگر دولت حداکثر استفاده را از نظرات افراد داخل میدان تولید کند، کمتر دچار مشکلات خواهد شد.

اکبری تالار وشتی افزود: براساس گزارشات، زمانی که جمعیت ایران ۴۰ میلیون نفر بود، جمعیت دام ایران ۱۳۰ میلیون رأس بود، در صورتی که اکنون با جمعیت حدود ۸۶ میلیون نفری ما شاهد کاهش جمعیت دام به حدود ۶۰ میلیون رأس هستیم و وزیر جهاد کشاورزی باید در این خصوص توضیح دهد که چه برنامه ای برای افزایش جمعیت دام در نظر گرفته است؟ تصمیمات خلق الساعه از سوی وزرا موجب نگرانی مردم شده و ما نیز به عنوان وکلای مردم باید از آنها دفاع کنیم.

وی با اشاره به وضعیت حوزه صنعت گفت: وزیر صنعت معدن و تجارت چند وقت پیش اعلام کرد ۵ تا ۱۵ درصد قیمت خودرو را کاهش داده و قرعه کشی را نیز تا اردیبهشت ماه جمع خواهیم کرد، اما شاهدیم که همین وزیر به دو مجموعه خودروساز داخلی کشور اعلام کرد که باید قرعه کشی را ادامه داده و حتی سایر خودروسازان نیز این اقدام را عملیاتی کنند که همین موضوع موجب افزایش ۴۰۰ میلیون تومانی قیمت خودرو در بخش خصوصی شد و حتی آنها اعلام کرده اند که احتمالا قیمت خودرو دو برابر خواهد شد، بنابراین چرا وزرا این تصمیمات را بدون مشورت با کمیسیون تخصصی مجلس اتخاذ می کنند.

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به نگرانی‌های فعالان حوزه صنایع غذایی اظهار کرد: ۹ هزار واحد صنعتی در حوزه غذایی در کشور اکنون نگران هستند و افزایش قیمت ها موجب بی ثباتی و تعطیلی از این واحدها شده است. تصمیمات شما در میدان عمل مشکلاتی را ایجاد کرده است. حتی وزیر اقتصاد نیز اعلام کرده با گران شدن کالاها، مصرف کاهش یافته و تولید افزایش می یابد، در صورتی که اینگونه نیست و نمی دانیم چه افرادی این اطلاعات را در اختیار شما قرار می دهند.

  • نویسنده : محمدرضا آذین
  • منبع خبر : پول و ارز